Орална хирургия и Имплантология

 


Хирургия:


 Хирургичните интервенции извършвани в  Дентална Клиника „Естетика“- „Илиеви дент“ са екстракции на зъби,усложнени екстракции на ретинирани мъдреци и персистирали корени, хемисекции, френулотомии, апикални остеотомии, имплантологично лечение и др..


Специалист хирург доказал се в практиката си извършва хирургичните интервенции.


Екстракция (вадене на зъб)


 Един зъб може да е засегнат от прекалено голям кариес, което застрашава съседните зъби и челюстите от развитие и разпространение на инфекция и често се налага този зъб да се извади. Екстракция на зъби е показана и при активен инфекциозен процес, фрактура, ортодонтска аномалия, ретенирани мъдреци. Зъбът, показан за екстракция, може да се извади при редовен профилактичен преглед или в специално насрочен за манипулацията час.


Често пъти е невъзможно да се прецени състоянието на зъба или корена и затова се налага да се направи рентгенография. Коренът на всеки зъб се намира в самостоятелна алвеола (бразда) на челюстта и се задържа към костта посредством периодонтален лигамент. За да се екстрахира (извади) един зъб, алвеолата трябва да се разшири, а поддържащият лигамент да се отдели от зъба. Тази манипулация се извършва под упойка. При оперативно изваждане на зъби-задължително се прави силно местно обезболяване  и раната се зашива. По желание на пациента оперативните интервенции могат да бъдат извършени със седация под контрола на анестезиолог. Поради наложителната употреба на анестетик е особено важно да споделите със своя зъболекар, ако имате алергия към анестетици или други медикаменти.При данни или съмнение за алергия и други заболявания хирургът може да назначи допълнителни изследваня или консултация със специалист. 


След като бъде изваден даден зъб, съседните зъби може да се наклонят или прораснат и така да предизвикат проблеми при хранене или смущения във функцията на темпоромандибуларната става (ТМС).За да се избегнат тези усложнения, Вашият лекар по дентална медицина вероятно ще препоръча заместване на извадения зъб-поставянето на мост или имплантат. Поставяне на имплантати се извършва от добре обучен екип и след подробен анализ на състоянието на костта и пригодността на имплантната система за всеки клиничен случай поотделно. За поставянето на имплантати се използват специални инструменти и системи. 


Екстракцията на мъдреци се налага често и по различни причини. Мъдреците представляват кътни зъби (молари), които са в най-задната част на устата. Има четири мъдреца- горен ляв, горен десен, долен ляв и долен десен. Тези зъби обикновено поникват в края на пубертета или в началото на двадесетте години, но могат да останат и заклещени в костта (ретинирани -не успяват да прорежат), поради липса на място в челюстта или неправилен ъгъл на разположение. Ретенираният мъдрец може да предизвика чуствителност на венците, подуване, или дори силни болки. Мъдреци, които са частично или напълно поникнали, са доста трудни за почистване и са податливи към развитие на кариес, повторни инфекции и възпаление на венците.


Състоянието на всеки пациент е строго индивидуално и след като си направите рентгенографии хирургът ще обсъди с вас необходимото лечение.  Ако лекарят препоръча изваждане на мъдреца, най-добре е това да стане колкото е възможно по-рано- преди костта около корените на мъдреца да се е уплътнила и това да затрудни допълнително екстракцията. Колкото по-рано се извадят мъдреците толкова по-лесна и бърза е манипулацията. 


За да извади един мъдрец, лекаря по дентална медицина трябва да направи достъп до него. Тази процедура е комфортна, тъй като участъкът се обезболява с местна упойка. Вашият лекар може също да използва допълнителни медикаменти, за да сте по-спокоен по време на манипулацията. Тъй като в повечето случаи, ретинираният мъдрец е под венеца и е обвит от челюстната кост лекарят ще трябва да премахне част от покриващата кост, за да извади зъба. За да се премахне минимално количество кост, лекарят често разделя мъдреца на части и отстранява всяка част поотделно през малък отвор в костта.


Заздравителният процес започва веднага след като зъбът е изваден. Мястото, опазнено от корена/ите на зъба се заема от кръвен съсирек- той затваря раната и има изключително важна роля за уздравителния процес. Времето за възстановяване зависи от степента на трудност на екстракцията. Вашият лекар по дентална медицина ще сподели какво да очаквате и ще Ви даде указания за ефективни следоперативни грижи.


След вадене на зъб е нормално в областта на екстакцията да има зачервяване и оток, който да затрудни говора, храненето и отварянето на устата за ден-два. Пациентът може да изпитва лека до средно тежка болка, която може да се тушира с   леки обезболяващи веднага след преминаване на упойката , приети с малко течности (вода,сокове,но не и газирани напитки), с изключение на аспирин.


Пациентът може:


 да се храни едва два часа след ваденето на зъба. Храната не трябва да е топла или гореща, люта и пикантна и да не съдържа семки, ядки и други твърди частици.


 внимателно да плакне мястото с хладка вода.


 Пациента не може:


Да изсмуква образувалия се на мястото на екстракцията кръвен съсирек, или да го премахне с четка, клечка за зъби или друго средство. 


 Да пуши поне два часа тютюн или да смърка наркотици.


 Да вдига по-тежко от 4 кг и


 От другия ден вече може да жабури лекарствени разтвори и лайка.


 Изключения правят някои по-тежки случаи, при които зъболекарите предупреждават за по-сериозни проблеми и назначават съответно медикаменти за облекчаване на проблема.


 Хемисекция


Това е операция, при която се отстранява само единият корен на много кореновите зъби. Зъбът се срязва по средата между двата корена и се изважда болният. Тя се налага при невъзможността от лечението му, локално огнище на върха на корена или упорита инфекция.Чрез тази интервенция се спасява зъба от екстракция. Мястото на липсващият корен се възтановява чрез протетична конструкция.


 Френулотомия


Френулумите на устните и езика са нормални анатомични структури в устната кухина. Когато обаче са устните френулуми са твърде къси те затрудняват ортодонтското леение или протезиране, а късият френулум на езика затруднява храненето, а по-късно и  говора на детето.Операцията се състои в изрязване на подлежащата съединителна тъкан. После се зашива и раната епителизира.


 Апикална остеотомия


Тази процедура цели да отстрани неизлечими периапикални изменения на корена, като по този начин се запазва зъба. Преди извършването на операцията зъбът се лекува ендодонтски.


Индикации за тази процедура има най-вече при фронтални еднокоренови зъби. Зъби с невъзможно ендодонтско лечение, с фокална инфекция, с перфорация във върха на корена или фрактура.


Противопоказания има при процеси обхващащи повече от една трета на корена, зъби с напреднали изменения, зъби с разрушени коронки невъзможни за възстановяване и при пациенти с общи заболявания.
Операцията има няколко етапа – разрез на венеца и периоста и оформяне на ламбо, изрязване на костен прозорец и откриване на кореновият връх, резекция на корена, заглаждане на коста и зашиване.
След операцията се назначават аналгетици и антибиотици и се спазват инструкциите получени от хирурга. На седмият ден се махат конците. Заздравяването протича бавно, като костната рана се запълва с кост за шест – девет месеца.
Прецизността на оперцията е гарантирана под постоянният рентгенов контрол.


 


Имплантология:


В съвременната дентална медицина имплантатите се използват за реставрация и рехабилитация на дъвкателния апарат и са най-добрата алтернатива за възстановяване на загубените естествени зъби. Зъбните импланти са добро, а в много случаи и единствено решение за възстановяване на загубени естествени зъби.


Зъбните импланти подобряват и създават условия за едно съвременно протетично лечение даващо възможност, както за поставяне на неподвижни зъбни конструкции, така и при възстановяване на дъвкателния апарат с подвижни зъбни протези за по-добата им фиксация.Чрез възстановяване на липсващите зъби с импланти се възстановава нормарната дъвкателна функция, водеща за доброто качество на живот и здраве на пациента.


 При необходимост от провеждане на лечение за възстановяване на загубени естествени зъби с импланти е необходимо много точно планиране на лечебния процес. Най-точното планиране при необходимост от лечение с импланти се осъществява при наличие на СВСТ изследване (Конично-Лъчева Компютърна Томография), което дава  триизмерен образ на мястото за имплантиране,постигане на много прецизна пространствена ориентация и  високата измервателна точност, необходима за правилния избор на самия имплант и точното му местоположение, което не може да бъде постигнато с едно двуизмерно рентгеново изследване.

Отиди назад