Пародонтология

Профилактика на пародонталните заболявания – гингивити, пародонтити.


Това Вие можете да направите в Дентална Клиника „Естетика“- „Илиеви дент“.


Заболяванията на венците и зъбозадържащия апарат се наричат пародонтални.Те се предизвикват от специфични патогенни бактерии и могат да бъдат модифицирани от прием на медикаменти, бременност или системни заболявания. Нелекуваните пародонтални заболявания са една от главните причини за загуба на иначе здрави зъби. Пародонтитите и гингивитите могат да останат незабелязани, тъй като р ранните си етапи протичат сравнително безболезнено и безсимптомно. Ако венците ви кървят при четкане или  отхапване, изглеждат зачервени и оточни,имате лош дъх или  усещате разклащане на зъбите трябва да посетите стоматолог възможно най-бързо. Най-добрата превенция от заболяванията е профилактиката. По време на всеки профилактичен преглед, Вашият лекар по дентална медицина в Дентална Клиника „Естетика“- „Илиеви дент“ ще измери дълбочината на сулкуса (браздата между зъба и венеца), за да определи дали имате пародонтално заболяване. Ако се установи  пародонтално заболяване  ще ви бъде препоръчан план на лечение. 


Възпалението на венците се нарича гингивит и се причинява от бактерии, които се намират в плаката, която представлява лепкав слой около зъба. Ако на този етап не се проведе съответното лечение, плаката се разпространява към корена на зъба и възпалението обхваща зъбозадържащия апарат, наречен пародонт, както и костта обграждаща зъба. Когато се акумулира плака в гингивалния сулкус се развива пародонтит, който може да бъде локален (засягащ един или няколко зъби) и генерализиран. Подвижността на зъбите се увеличава до степен, когато тяхното отпадане е неизбежно.


Планът за лечение се изгражда на база от данните от клиничния преглед и проведените допълнителни изследвания (рентгенографии, микробиологични тестове и др.).Всеки план за лечение е индивидуален и съобразен с конкретния слуай. Пародонталното лечение се провежда в няколко фази: първоначално се премахват условията за развитие на инфекция – отсраняване на зъбния камък, корекция на задържащи плака пломби, полиране на зъбите и осигуряване на възможно най-добри условия, за да почиствате с четката за зъби у дома. Наличните дълбоки костни джобовесе кюретират с пародонтални (Грейси) кюрети.Поддържащата фаза на лечението изисква контролни прегледи и професионални грижи за устната хигиена през един месец. Ранните резултати от лечението се получават около осмия месец, а късните – след две години.


Профилактичните прегледи включват и професионално почистване на всеки 6 месеца. 


Под професионално почистване на зъбен камък/професионално почистване на зъбите, се разбира, такова почистване, което може да получите само в зъболекарския кабинет. Основната цел на почистването на зъбния камък, е да предотврати развитието на пародонтално заболяване (възпаление на венците - гингивит или стопяване на костта, поддържаща зъбите - пародонтит).


 Едно рутинно почистване на зъбен камък се състои в три етапа:


1. Скалинг - премахване на плака и зъбен камък от коронковите повърхности с ултразвуков скалер.


2. Почистване на зъбен камък от кореновата повърхност и пародонталните джобове с ултразвуков скалер.


3. Полиране на зъбите със специално разработени за целта стоматологични флуорсъдържащи пасти.


В момента са популярни два типа полиране – с апарат Air Flor (Ер Флоу) или полиране с паста, гумички и четки.


 При полирането с апарат Air Flor (Ер Флоу) се разпръсква под високо налягане вода смесена със сода върху повърхността на Вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата Ви, сваля налепи от тютюн, кафе и чай и др.


 Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.


 Фактори, които увеличават риска от развитие на пародонтални заболявания: •  Тютюнопушене или дъвчене на тютюн

 • Системни заболявания (напр. диабет)

 • Прием на лекарствени средства като кортикостероиди, някои видове анти-епилептични медикаменти, онколечение, калциеви блокери, орални контрацептиви

 • Коронки и мостови конструкции, които вече не прилягат правилно

 • Криви (ротирани) зъби

 • Пломби (обтурации), които вече са дефектни

 • Бременност


Ако забележите някои от следните признаци на заболяване на венците, •  Венци, които кървят лесно

 • Зачервени, подути, чувствителни венци

 • Венци, които са се отдръпнали от зъбите

 • Персистиращ лош дъх или вкус

 • Гной между зъбите и венците

 • Постоянни зъби, които са разклатени или разместени

 • Промяна в начина, по който зъбите контактуват при отхапване

 •  Промяна в прилягането на частичните протези


Консултирайте се незабавно със следните специалисти работещи в клиниката:


Пародонтолог-хигиенист


Ортопед


Терапевт


 Възможно е да имате пародонтално заболяване и да нямате предупредителни признаци!


Рискови фактори за пародонтит


 Стрес: изследванията са показали, че стресът е причина за намалената способност на организма да се бори с инфекции в тялото ни.


Лоша хигиена: неподходяща четка, неправилна техника на четкане, рядко се сменя четката за зъби, неизползване на интердентални конци и четки, води за уста ...
Хормонални промени при момичета / жени: тези промени водят до по-чувствителни венци и се улеснява развитието на гингивит.
Диабет: диабетици са по-склонни да развият инфекции.
Медикаменти: Някои лекарства намаляват производството на слюнка, като антидепресанти или тези за сърдечно-съдови заболявания.
Генетично предразположение: хората са по-склонни към тежък пародонтит.


Ето защо регулярните визити в  Дентална Клиника „Естетика“- „Илиеви дент“, профилактични и пародонтални прегледи са изключително важни. Методите на лечение зависят от вида на заболяването и от степента на прогресиране на състоянието.


 Не е необходимо да загубите зъби поради пародонтални заболявания!


 


 

Отиди назад